Wat te doen tegen vet haar?

Word je ook helemaal gek van het regelmatig wassen van je haar omdat het snel vet wordt?  Lees dan hier een aantal tips over hoe je minder snel vet haar krijgt. Zo behoud je langer je frisse en vooral gezonde look!

Hoe ontstaat vet haar?

Veel mensen hebben hier last van, maar weten zij ook de onderliggende gedachte waarom hun haar regelmatig of snel vet wordt? Ieder mens heeft haar op zijn of haar lichaam en daarmee ook openingen in de huid. In deze openingen zitten talgklieren. Deze talgklieren produceren talg aan zodat de huid rondom de haren gezond blijft. Daarnaast beschermt het de huid tegen verschillende infecties en bacteriën. Het is dus belangrijk dat je hoofdhuid talg aanmaakt, maar bij een overproductie aan talg ontstaat er helaas vet haar. Er is dus een balans nodig in de productie van talg. 

Oorzaak vet haar

Vooral pubers die in hun pubertijd zitten en te maken hebben met hormonale schommelingen, hebben eerder last van vet haar. Hormonen spelen dus een grote rol, want ook bij vrouwen die in de overgang zitten of zwanger zijn, is er een patroon te zien in het sneller vet worden van het haar. Naast de hormonen speelt temperatuur ook een belangrijke rol. Wanneer de temperatuur omhoog gaat, zweet je sneller dus wordt je haar ook sneller vet. Ook in de winter wordt je haar sneller vet, omdat je hoogstwaarschijnlijk te warm doucht. Niet gek, want wie doet dat nou niet met dit koude weer? Helaas is het wel erg slecht voor je talgklieren, want hierdoor krijgen zij een disbalans in het produceren van talg. Bovendien kan je voeding en levensstijl een rol spelen. Eet jij erg ongezond? Dan maakt je lichaam snel talg aan wat resulteert in een slechtere huid en vet haar.

Wat kun je doen om minder snel vet haar te krijgen?

  • Producten

Ten eerste is het belangrijk om al je producten die je voor je haar gebruikt op een rijtje te zetten. Gebruik je wel de juiste haarproducten voor jouw haartype? Het verbaast je vast niet, maar een styling product kan heel veel effect hebben op het vetgehalte en structuur van je haar. Ook te veel shampoo en andere producten, zorgen ervoor dat je haar snel vet wordt. Gebruik dus niet te veel producten en gebruik daarnaast de juiste producten.

  • Verschoon je kussensloop regelmatig

Het klinkt logisch, maar helaas vergeten genoeg mensen om regelmatig hun kussensloop te verschonen. Je kussensloop is een opslagplaats aan bacteriën en vet doordat je iedere avond met je haar over je kussensloop zit te wrijven. Hier blijven dan dus ook restjes talg en bacteriën achter. Door regelmatig je kussensloop te verschonen, zal er dus ook minder snel troep in je haren komen.

  • Douche niet te warm

Wanneer je te warm doucht, beschadig je het gezonde laagje vet van je haar waardoor er een overproductie van talg ontstaat. Was dus je haren met een lage temperatuur, want dit is ook nog eens erg gezond voor je haren. Bovendien is het erg belangrijk om niet te vaak je haren te wassen. Hoe vaker je je haren wast, hoe sneller en meer vet ze worden. Probeer dus het wassen van je haren te beperken tot maximaal 2 keer per week.

  • Draag je haar vast

Wanneer je je haren los draagt, zit je gegarandeerd vaker aan of in je haar. Probeer dus eens wat vaker je haren vast te dragen. Daarnaast kan droogshampoo een wondermiddel zijn. Droogshampoo bevat een zetmeel, dat vet en restjes van producten absorbeert. Hierdoor lijkt je haar minder vet!

Zeg maar dag tegen vet haar!

Berichten gemaakt 45

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven