telefoon-verslaving-tips

Met deze tips kom jij van je telefoonverslaving af

Raak jij ook altijd in paniek als de batterij van je telefoon bijna leeg is? Voel jij je telefoon trillen terwijl je geen bericht krijgt? Ga jij ook nooit zonder telefoon de deur uit? En neem jij je telefoon zelfs mee naar de wc? Ben jij misschien ook een beetje verslaafd geraakt aan je vertrouwde telefoon? Hieronder lees je hoe je van die verslaving afkomt.

Begin je dag zonder telefoon

Probeer minimaal de eerste 30 minuten van je dag niet op je telefoon te kijken. Start je dag op en geniet rustig van je ontbijt zonder afgeleid te worden. Een goed begin is het halve werk. Als je ‘s ochtends al gelijk toegeeft aan je telefoon is de controle gelijk kwijt bij het zien van die onzinnige berichten en updates.

Kijk niet gelijk op je telefoon

Het is natuurlijk super verleidelijk om meteen op je telefoon te kijken als je hem ziet oplichten. Het is dan ook bij velen van ons automatisme geworden om meteen je telefoon te ontgrendelen bij de trillingen van je telefoon. Elke keer wanneer jij je telefoon pakt bij trillingen wordt er in je hersenen verbinding gemaakt tussen het trillen van je telefoon en het kijken op je telefoon. Je hersenen zijn dus op een gegeven moment ingesteld om automatisch je telefoon te pakken wanneer deze oplicht.

Zet je telefoon op zwart-wit

Dit werkt schijnbaar echt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de kleur rood ons brein stimuleert. Het is dus geen toeval dat alle notificaties met een rood bolletje worden weergegeven. Bij het zien van dit bolletje worden je hersenen opnieuw geprikkeld. Door dit weg te halen voel je waarschijnlijk ook steeds minder de drang om op je telefoon te kijken. Misschien kun je om te beginnen je achtergrond eens zwart-wit maken.

Tijd bijhouden

Houdt elke dag bij hoeveel uur je op te telefoon zit. Dit kan op IPhones via de instellingen en op Android zijn er verschillende apps te downloaden. Waarschijnlijk is het eerst even schrikken hoeveel uur je dagelijks op je telefoon zit. Probeer deze tijd elke dag bijvoorbeeld met een kwartier in te korten. Dit zijn kleine stapjes waardoor je het waarschijnlijk niet eens merkt. Binnen een paar dagen heb je je doel al gehaald.

Koop een horloge

Het klinkt misschien heel raar, maar deze tip werkt echt. Je wilt natuurlijk meerdere keren per dag weten hoe laat het is. Je kijkt dan op je telefoon en ziet gelijk een gemiste oproep, een berichtje van je beste vriendin of een vriendschapsverzoek. Voor je het weet ben je alweer een kwartier verder, terwijl je alleen maar wilde weten hoe laat het was. Misschien is een ‘ouderwetse’ horloge toch niet zo’n gek idee.

Berichten gemaakt 45

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven