In de clipjes op YouTube en televisie zie je ze voortdurend voorbij komen; van die popartiesten met schitterend lange en prachtig versierde nagels. Het ene nagelkunstwerk is nog mooier dan het andere. Een grote kans dat gaat om werk van professionele nagelstylistes. Wil jij ook schitteren met opvallende gelnagels? Als je een beetje creatief en handig bent, heb je daar geen nagelstudio voor nodig. Volg ons praktische stappenplan.
Koop een starterspakket
Zoek om te beginnen een goede speciaalzaak in nagelproducten en koop een praktisch starterspakket. Hiervoor hoef je in principe de deur niet meer uit want er zijn verschillende betrouwbare en voordelige online shops, zoals Easynails.nl. Een eenvoudig starterspakket bestaat uit: nagelreiniger, woodstick, vijl recht 100/180, tips universeel met opzetstuk, tipknipper, gelpenseel, basisgel, bouwgel clear, bouwgel pink, french gel white, seal gel, finishing wipe, uv-lamp 4×9 watt, manicure borstel, white block, tiplijm brush on, nagelriemolie en celstofdeppers. Je koopt zo’n starterspakket, inclusief uv-lamp al voor een bedrag van rond de 30 euro.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Leg voordat je begint – met jezelf of een proefpersoon – alle materialen die je nodig hebt klaar. Dat geldt ook voor een stevige tafel met een lamp zodat je kunt zien wat je doet. Leg een opgerolde handdoek of kussen onder de pols. Zorg voor schone handen en nagels en maak gebruik van een dispenser om lotions en vet te verwijderen.
Vijl de nagels
Knip de nagels kort en vijl ze bij met een normale (kartonnen) nagelvijl. Duw de nagelriemen terug met een woodstick. Om te zorgen dat de gelnagels goed hechten moet de natuurlijke nagel ruw worden gevijld met een boomerangvijl. Vergeet niet om ook het vuil onder de nagels weg te halen met een manicure borstel. Nu moeten de nagels worden ontvet met een nagelreiniger of alcohol. Als de nagels zijn opgedroogd, kan het echte werk beginnen.
Tips aanbrengen
Smeer een dun laagje nagellijm op het opzetstuk van de tip en druk het stevig aan op de nagel. Zorg dat er geen luchtbellen onder zitten want dan laat de nagel weer los. Lukt het maar niet, dan kan het zijn dat de tip niet de juiste vorm heeft. Knip met een tipknipper de nagel in de gewenste vorm en vijl de nagel bij met de boomerangvijl. Voor een nog betere hechting kun je de bovenkant van de tip ruw vijlen.
Gel aanbrengen
Eindelijk. Je mag nu beginnen met de gellak. Zet om vergissingen te voorkomen de nagellak op de juiste volgorde. Je begint met het aanbrengen van een dunne laag basisgel. Vervolgens met de bouwgel die een wat dikkere structuur heeft. Houd het penseel met een beetje lak boven het midden van de nagel, laat de lak van het penseel aflopen en smeer het uit. Bewaar de duimnagels voor het laatst. Als je hiermee klaar bent, moeten de gelnagels 2 minuten uitharden onder de lamp. Herhaal dit nog twee keer. Na de derde keer moet je de plaklaag van de nagels halen met celstofdeppers en finishing whipe.
Nagels polijsten
Nu mag je de vijlen er weer bij pakken. Om nagels echt te laten glanzen, moet je ze polijsten. Begin altijd met een grove vijl en werk naar een steeds fijnere vijl. Zorg dat alle vuiltjes en oneffenheden weg zijn. Sluit af met het white block. Als je hiermee klaar bent, mag je een topcoat of sealer aanbrengen. Kies je voor een sealer dan moeten de nagels weer drogen onder de lamp. Vergeet niet om af te sluiten met een verzorgende nagelriemolie.
Tot slot; nog wat tips
Heb jij de gelnagel-techniek onder de knie, experimenteer dan eens met originele versieringen. Leg glitterpoeder, steentjes of pailletten in de gellak voordat je de nagels bewerkt met een topgel of topcoat. Oefening baart kunst, maar lukt het je maar niet om de tips fatsoenlijk aan te brengen? Probeer het dan eens met gellak zonder tips.